Termékek Menü

JBL MG/CA teszt

Katt rá a felnagyításhoz
Ár:
5.405 Ft
Cikkszám: 054-13-4080
Elérhetőség: Raktáron
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Gyártó: JBL
Jelölje be azokat a kiegészítő termékeket, amiket még a kosárba szeretne tenni!
HYDOR SZÜRÖANYAG ZEOLIT       HYDOR SZÜRÖANYAG ZEOLIT
990 Ft
JBL MARIN DAY  25W/75CM   JBL MARIN DAY 25W/75CM
5.340 Ft
JBL MARIN DAY fénycső 38W 105CM  JBL MARIN DAY fénycső 38W 105CM
5.675 Ft
FEHÉRJE LEHABOZÓ KÉSZÜLÉK DNW-110-6520 FEHÉRJE LEHABOZÓ KÉSZÜLÉK DNW-110-6520
51.009 Ft
Menny.:db

Leírás és Paraméterek

A JBL teszt-készlet Mg + Ca egyszerűen kezelhető csepegtetős teszt a tengervíz magnézium- és kalciumtartalmának mérésére. Mivel a magnéziumtartalom mérésére csak a magnézium plusz kalcium összegének megállapításán keresztül van lehetőség, ezért mindkét tesztet egy csomagban egyesítettük. A kalciumtartalomnak az Mg + Ca összegértékből való kivonásával kapjuk meg a magnéziumtartalmat.

 

Magnézium: Miért kell tesztelni?

A kedvelt vörös mészalgák, valamint olyan gerinctelen állatok a sziklazátonyos akváriumban, amelyek mészvázat vagy mészpáncélt építenek fel, az optimális váz- és páncélfelépítéshez a kalciumon kívül elegendő mennyiségű magnéziumot igényelnek. Ezekhez az állatokhoz tartoznak a kőkorallokon kívül a lágy korralok, a szivacsok, a tengeri sünök, rákok, kagylók, csigák stb. A tengervízi akvárium magnéziumtartalma kb. 1200 mg/l érték körül legyen, ahogy az a JBL indiai- és csendes-óciáni expedíciójakor mérhető volt.

Orvoslás túl alacsony értékeknél:

A túl alacsony magnéziumtartalmak a JBL MagnesiuMarin termékkel kényelmesen és biztonságosan növelhetők.

Kalcium: Miért kell tesztelni?

A tengervízben élő alacsonyrendű állatoknak (korallok, kagylók és mások) és a mészalgáknak ahhoz, hogy zavarmentesen fejlődjenek, elegendő kalciumtartalomra van szükségük. A természetes kalciumtartalom a tengerben 390-440 mg/l érték körül van. Hogy ez a szervezetek számára optimálisan értékesíthető legyen, a kalciumon kívül helyes arányban még hidrogén-karbonátnak is kell lennie a vízben. Ebből az okból tehát a hidrogénkarbonát nélküli olyan kalciumvegyületek, mint például kalciumklorid, adagolása értéktelen. A tengervízi akváriumban a 400-440 mg/l körüli kalciumtartalom bizonyult optimálisnak.

Orvoslás túl alacsony értékeknél: A túl alacsony kalciumtartalmak egyszerűen növelhetők a JBL CalciuMarin termékkel. A JBL CalciuMarin kalciumot és hidrogén-karbonátot tartalmaz helyes arányban és ezáltal a kalciumot optimálisan a célszervezetek rendelkezésére bocsátja. Az úgynevezett kalciumreaktorok szintén a kalcium fiziológiailag helyes növelésére szolgálnak.

Eljárási mód:

FONTOS: A csepegtetőüvegeket csepegtetéskor mindig a csepegtetővel függőlegesen lefelé kell tartani! A csepegtetőknek kívül mindig száraznak kell lenniük! Buborékmentesen kell csepegtetni! Ennek figyelmen kívül hagyásakor a teszteredményben eltérésekre kell számítani.

Az Mg + Ca összegének meghatározása:

1. A vizsgálandó vízzel többször öblítse ki a mérőedényt.
2. A mérőedényt az 5 ml-es jelölésig töltse meg a vizsgálandó vízzel. Pontos eredmények elérése céljából nyomatékosan azt ajánljuk, hogy erre a mellékelt fecskendőt használja.
3. Adjon hozzá 5 csepp Mg 1-es reagenst és rázogatva keverje össze. Várjon 1 percet.
4. Cseppenként adja hozzá az Mg 2-es reagenst, számolja a cseppeket, minden csepp után rázogassa a mérőedényt, amíg a szín pirosról szürkésbarnán keresztül zölddé nem változik. Az elhasznált cseppek száma 100-zal beszorozva adja meg az Mg + Ca tartalmak összegét mg/l értékben. Példa: 14 csepp Mg 2-es reagens = 1680 mg/l Mg + Ca.
5. A kalciumtartalomnak ebből az értékből való levonása után kapjuk meg a magnéziumtartalmat. Példa: Ca-érték 400 mg/l (a teszt a következőkben leírtak szerint). 1680 mg/l mínusz 400 mg/l 1280 mg /l magnéziumtartalmat eredményez.

Utalás: Ha az Mg + Ca összegének meghatározásánál pontosabb eredményt kíván elérni, úgy az 1. pontnál 10 ml vizsgálandó vizet kell felhasználni és a 4. pontnál kapott cseppszámot 60-nal kell beszorozni. Az összes többi lépés megfelel a leírtaknak.

Ca meghatározása:

1. A vizsgálandó vízzel többször öblítse ki a mérőedényt.
2. A mérőedényt az 5 ml-es jelölésig töltse meg a vizsgálandó vízzel. Pontos eredmények elérése céljából erre a mellékelt fecskendőt használja.
3. Adjon hozzá 5 csepp 1-es reagenst és rázogatva keverje össze. A víz eközben esetleg zavarossá válása nem befolyásolja a teszt eredményét. Várjon 1 percet.
4. Adjon hozzá 1 kis mérőkanálnyi (a mellékelt kettős kanál keskeny vége) 2-es reagenst és a por feloldódásáig rázogassa.
5. Cseppenként adja hozzá a 3-as reagenst, számolja a cseppeket, minden csepp után rázogassa a mérőedényt, amíg a szín rózsaszínről ibolyakéken keresztül kékké nem változik. Az elhasznált cseppek 20-szal beszorozva adják meg a kalciumtartalmat mg/l-ben. Példa: 12 csepp 3-as reagens = 240 mg/l.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét


Megjegyzés: A HTML-kód használata nem engedélyezett!
Értékelés: Rossz Kitűnő

Hasonló termékek

Speciális szűrőanyag nitrát eltávolítására, algásodás gátlás
Raktáron
6.288 Ft
Várható szállítás: 2018. december 20.
Akváriumvíz előkészítő folyadék, mely a csapvizet gyorsan a halak élőhelyének megfelelő akváriumvízzé alakítja.
Utolsó 3 db raktáron
3.910 Ft
Várható szállítás: 2018. december 20.

Vízteszt készlet a 6 legfontosabb vízérték mérésére – 50 mérésre elegendő!

Akváriumi és kerti tavi használatra egyaránt.

Raktáron
3.485 Ft
Várható szállítás: 2018. december 20.
Gyorsan kristálytisztává teszi az akvárium vizét.
Utolsó 1 db raktáron
2.920 Ft
Várható szállítás: 2018. december 20.

Kapcsolódó termékek

Karbonát-keménység teszt, a vízben jelen lévő kalcium és magnézium mennyiségét méri.


Utolsó 2 db raktáron
1.872 Ft
Várható szállítás: 2018. december 20.
Egyszerű, gyors akváriumi pH mérő.
Utolsó 1 db raktáron
280 Ft
Várható szállítás: 2018. december 20.

Egyszerűen használható készlet akváriumok vizének vízkeménység mérésére.

Összkeménység és karbonát-keménység mérésére is alkalmas.

Utolsó 1 db raktáron
365 Ft
Várható szállítás: 2018. december 20.
Termék címkék: jbl teszt
Gyártók
Kövess minket!

Kövess minket a Pinteresten is!  Kövess minket a Facebookon is!  Kövessen minket GooglePlus-on is!  Kövess minket a Blogunkon is!